Acasă » articole » Alcoolici în familie

Alcoolici în familie

Reclame

Alcoolici in familie
Pot exista multiple motivaţii pentru ca ideea consumului de alcool să nu fie respinsă categoric. Un pahar de şampanie pare de neînlocuit într-un moment deosebit. Nu-i uşor să-ţi refuzi prietenii atunci când te îndeamnă să zăboveşti la o bere. De multe ori se întâmplă să bei un pahar de vin la o petrecere pentru că îţi este ruşine să-l refuzi. Apoi, poţi încerca un „păhărel” din curiozitate, pentru a alunga stresul şi oboseala, pentru a-ţi învinge timiditatea, pentru a uita un necaz sau pentru a te simţi pur şi simplu în formă. Însă trebuie să ştii că alcoolul poate fi o capcană. Consumat în doze mici, alcoolul produce sedare, euforie şi scăderea inhibiţiei. Doze mai mari şi în concentraţii ridicate de alcool în sânge au drept consecinţe scăderea activităţii mintale, afectarea judecăţii, labilitatea emoţională. Consumul mare de alcool poate provoca pierderea cunoştinţei, insuficienţă respiratorie, comă, deces. Consumat pe o perioadă îndelungată, poate provoca hepatită alcoolică, ciroză hepatică, gastrită, pancreatită.
Foarte grav este că abuzul de alcool duce la dependenţă. Alcoolicii dependenţi nu numai că-şi pun în pericol sănătatea şi viaţa, nu numai că riscă să fie concediaţi, dar pot deveni chiar infractori (bătăuşi, hoţi, violatori, criminali), atunci când îşi pierd autocontrolul. Trist este şi faptul că un alcoolic poate pierde dragostea celor dragi. Într-o familie în care există cel puţin un alcoolic, atmosfera devine de nesuportat. Atât partenerul de viaţă, cât şi copiii sunt obligaţi să trăiască într-o permanentă stare de nelinişte şi de teroare, de nesiguranţă şi confuzie, din cauza dispoziţiei schimbătoare a partenerului alcoolic (de la una veselă şi drăgăstoasă, la de furie şi agresivitate), independent de atitudinea lor. De cele mai multe ori, copiii sunt neglijaţi şi abuzaţi dacă au neşansa ca ambii părinţi să fie alcoolici. Ei se pot simţi vinovaţi pentru comportamentul părinţilor, pot deveni izolaţi de ceilalţi copii din cauza fricii şi a ruşinii pe care o resimt. Cei mai mulţi dintre ei se vor confrunta cu o regresie în sfera emoţional-afectivă (tristeţe adâncă, disperare, depresie, pierderea încrederii în cei din jur, o percepţie deformată a imaginii de sine etc.). Unii pot înregistra dificultăţi la şcoală (de relaţionare cu ceilalţi copii, cu profesorii; nu-şi pot face temele pentru acasă sau devin neatenţi la ore) sau pot abandona şcoala, pot fugi de la domiciliu şi pot deveni chiar delincvenţi. Abuzul de alcool al unui membru de familie îi afectează pe toţi ceilalţi. De aceea, familia trebuie să-şi învingă ruşinea şi teama de stigmatizare şi să ceară ajutorul unei persoane specializate. Cu siguranţă, este foarte dificil să convingi o persoană alcoolică că are nevoie de ajutor. Însă chiar şi un alcoolic încăpăţânat şi agresiv devine sensibil şi ascultător atunci când îndemnul vine din partea unei persoane faţă de care simte fie respect, fie apropiere şi dragoste. Recunoaşterea că există o problemă este esenţială în procesul de recuperare a unei persoane alcoolice. Alături de măsurile medico-psihiatrice de tratament (vitaminoterapie, terapie endocrină, tonică, sedativă, dezintoxicare), foarte important este sprijinul şi încurajarea familiei în cadrul unor şedinţe de psihoterapie. Psihoterapia este esenţială, deoarece în mecanismele sociogenetice ale toxicomaniilor (alcoolism), un rol deosebit îl au frustrările afective, stările complexuale, exemplul negativ din familie, anturajul nepotrivit, carenţele psihoeducaţionale în perioadele de criză psihobiologică, tensiuni urmate de revolte, căutarea unei noi realităţi, dorinţa de evadare de sub presiunea unei autorităţi (familie, grup social sau profesional). (psih. Gabriela Clement)

Reclame

8 comentarii

 1. Alex spune:

  Articolul descrie perfect viata noastra in momentul de fata, lucrurile merg din ce in ce mai rau, totul se duce de rapa, nu stiu la cine sa apelez, nu cred ca i-ar pasa cuiva pentru ca aproape toti barbatii din romania sunt alcoolici, toate familiile sunt asa, dar pe unii nu-i afecteaza atat de mult…parca e o drama cu toxicomani care traiesc in mizerie si disperare, NIMIC e facem nu e bun, ne simtim ca niste nimicuri, betzivul familiei e om numai cu prietenii (de pahar) acasa e insuportabil, bine macar ca nu e violent. Ce se poate face cand ai ajuns la capatul rabdarii? Cu el nu se poate vorbi…NU VEDE problema, considera ca NOI suntem problema. HELP!

  • Lucica spune:

   Divortul este singura solutie. Nu se v-a trata niciodata de boala asta si singurul tratament definitiv este vointa; cum alcolistii nu au atat de multa vointa, nu se v-a trata.
   Vei avea o viata chinuita tu si copii tai. Iar daca crezi ca se va indrepta traiesti iluzia vietii tale.
   Numai bine1

  • Dana spune:

   Draga Alex, eu cred ca solutia este alta decat divortul. In 1933, Preotul Iosif Trifa, redactorul foii „Lumina Satelor” a facut o chemare ca toti cei care doresc sa se lase de alcool, tutun si injurii (mai apoi si de toaate celelalte pacate) sa scrie o hotarare pe care sa o semneze si sa o puna la intrarea in casa…In 10 ani s-au inscris 300.000. E o istorie lunga, dar el scrie ca patimile cele grele sunt lucrarea si puterea diavolului si ele pot fi biruite numai cu puterea Domnului, pentru ca Domnul si Mantuitorul nostru Iisus Hristos a dezlegat pe cei chinuitit de duhuri rele. El singur poate dezlega si pe cei legati de patimile cele rele. Deci, solutia este in ajutorul Lui. Mergi la preoti buni si roaga-te pt el. Exista o carte foarte buna: Labirintul codependentei – sper sa te ajute! Numai bine!

 2. Ioan Mudura spune:

  Un articol excelent. Mai trebuie adaugata si cauza toxicomaniilor iar la remedii sa se adauge *tratarea cauzei* .Toxicomaniile nu sunt in fond *o boala a consumului* ci un consum din cauza unei boli(disfunctii)
  Pot fi contactat de pe site pentru detalii.
  Cu stima Mudura

 3. Ro spune:

  Alcoolul e una din cele mai negre tare ale societatii noastre. Si dina pacate nu alege doar oameni rai, ci si oameni foarte capabili. Ce sa faci insa atunci cand tu, sotie (si de ce nu si sot) nu gasesti sprijin nicaieri, cand familia lui fuge de ideea ca al lor coil e alcoolic si ca singura sansa e sa mearga la psihiatru? Sa dai divort, mai ales cand la mijloc e si un copil mic. Dar cu el ce se va intampla?

 4. Pop spune:

  Da, articolul e bun, din punct de vedere al descrierii manifestarilor exterioare. Insa ar fi f interesant daca s-ar face cercetari asupra a ceea ce nu se vede – psihicul alcoolicului, subconstientul lui chiar. Eu sunt sigura ca alcooloismul se apropie mai degraba de viciu, decat de boala sau consecinta a unei boli. Si asta are de-a face mai mult cu personalitatea – una nedefinita, cu carente mari de educatie morala mai ales. Sau cu o copilarie foarte „dirijata”, cand n-au fost lasati nici sa gandeasca, nici sa simta singuri! Daca ar fi sa admitem teoriile referitoare la reincarnare, alcoolicii par a fi pe o treapta inferioara a evolutiei spirituale – pe ei nu-i poti convinge cu nimic ca gresesc! N-au nici o motivatie (interioara) sa-si schimbe comportamentul, in concluzie, cred ca sunt slabi si atat! Dar cine sunt eu sa-i judec? Poate ar trebui sa ne fie mila de ei si sa ne rugam sa-i ajute D-zeu. Ceva de genul „iarta-i, Doamne, ca nu stiu ce fac?”

 5. Franta spune:

  Este o minciuna ca aceste persoane isi vor reveni vreodata! Pentru putin timp este posibil. Dar creierul pastreaza informatia si candva se vor apuca din nou.

 6. ELES spune:

  CATA BOUTURA BEA UN ALCOOLIC PE ZI,IAR DACA 3 ZILE BEA 2 NU,TOT E ALCOOLIC?DACA SE DUCE LA MUNCA,APOI IN WEKEND BEA EXAGERAT.E ALCOOLIC?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: