Acasă » studii » Personalitatea bolnavului de cancer

Personalitatea bolnavului de cancer

Reclame

În opinia unor specialişti, numărul acestora fiind din ce în ce mai mare, boala canceroasă este legată de personalitate. Potrivit acestei concepţii, oamenii predispuşi la cancer şi cei la care maladia s-a declanşat sunt în general persoane excesiv de supuse, împăciuitoare şi binevoitoare faţă de superiorii ierarhici sau faţă de persoanele percepute ca fiind mai puternice, excesiv de timide, răbdătoare, interiorizate şi înclinate să-şi reprime emoţiile negative (mai ales furia) în loc să le exprime, asumându-şi riscul conflictului deschis. Totodată există şi opinia conform căreia persoanele caracterizate prin comportamentul descris mai sus, dacă se îmbolnăvesc de cancer, mor mai repede decât persoanele care sunt mai puţin supuse, timide ori interiorizate şi mai dispuse să-şi manifeste emoţiile negative. „Generatoare eventuale de suferinţe somatice sunt în primul rând emoţiile mari, emoţiile şoc, stresurile emoţionale, traumatismele afective mari, zdruncinările emotive şi, cu deosebire, emoţiile care nu se descarcă într-o manifestare exterioară, emoţiile reţinute, inhibate” , consideră A. Păunescu-Podeanu.
În 1949, Hans Selye a introdus în domeniul medical noţiunea de stres. În opinia sa, stresul „este programul de adaptare corporală la o nouă situaţie, răspunsul său stereotipic şi nespecific la stimulii care perturbă echilibrul său personal” . Selye a emis ipoteza că fiecare dintre noi e dotat cu o anumită cantitate de „energie stres” irecuperabilă prin relaxare şi, în concluzie, aceasta trebuie utilizată cu moderaţie de-a lungul vieţii. Cine consumă prea mult din această energie este sortit să moară mai devreme, iar bătrâneţea ar fi tocmai epuizarea acestei energii. Această ipoteză confirmă afirmaţia lui H. Selye potrivit căreia „sancţiunile stresului psihic sunt bolile şi nefericirea” . Boala canceroasă se încadrează în sfera patologiilor care derivă din stres, pe de o parte, iar, pe de altă parte, este capabilă să genereze stres. Omul reacţionează la eforturi, oboseli, frustrări, mânie şi, în mod special, la conflictele care apar inevitabil în cursul existenţei sale. Este cunoscut faptul că teama, mânia, supărarea, dar în special conflictele sunt cu mult mai periculoase decât muncile istovitoare. „Un rol deosebit de important se acordă conflictelor în geneza stresului psihic” este părerea lui Constantin Enăchescu. Cele mai importante cauze ale stresului sunt considerate: evenimentele psihotraumatizante; evenimentele şi greutăţile vieţii cotidiene; conflictele; frustrările, carenţele emoţionale, situaţiile castratoare. Se pot menţiona şi alte cauze ale stresului psihic: obstacolele, pierderea resurselor, prejudiciile, lipsa de prevedere, lipsa de control etc. Dacă stresul este prea intens, prelungit sau repetat, rezervele organismului sunt epuizate. Ion Chiricuţă este convins că „influenţa unor factori psihici violenţi, stresanţi, asupra organismului este cunoscută prin lucrările lui Selye asupra sindromului general de adaptare, care cuprinde aproape toate componentele importante din economia generală a organismului, creând o susceptibilitate crescută la acţiunea numeroaselor noxe, exo- şi endogene. Dar nu numai stresul psihic acut puternic, ci şi trăirile afective negative de mică intensitate, dar repetate, stările conflictuale de orice fel pot fi generatoare de tulburări endocrine, imunologice, creând un teren favorabil îmbolnăvirii, inclusiv prin cancer”.

Reclame

Pagini: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11


10 comentarii

 1. adrian spune:

  da. informatiile de mai sus trebuie utilizate impreuna cu cele oferite de psiho-oncologie, psiho-neuro-imunologie, psihologia somatica, efect placebo

  sunt interesat sa aflu daca exista in Romania psihologi si medici care sunt interesati/pasionati de acest subiect…

  Adrian

  Efect_Placebo
  http://groups.yahoo.com/group/Efect_Placebo

 2. carmen spune:

  am citit articolul, este f interesant, sunt studenta in anul IV psihologie, si imi fac lucrarea de licenta, tema fiind – influienta cancerului asupra psihicului uman.

 3. ANCA spune:

  Am citit articolul si mi s-a parut bine documentat si intocmit in mod profesionist.

 4. zinica spune:

  sunt absolventa de psihologie, si acet articol este foarte bine descris…
  as vrea sa stiu daca se fac cursuri unde si cat costa in psihoterapia bolnavului de cancer

 5. irina spune:

  sunt studenta in an 1 la psihologie si sufar de cancer, chiar m am gandit sa mi fac tema de cercetare pe aceasta tema ptc stiu exact prin ce trece un bolnav. Mi a placut acest articol
  e descris bine

 6. schimbare spune:

  imi tratez acum un cancer la san si ma regasesc 80% in descrierea personalitatii de tip I. si acum ce e de facut? as vrea sa lucrez la personalitatea mea, dar nu reusesc singura sa ma schimb. exista psihologi specializati pe terapii cu persoane bolnave?

 7. antoanela spune:

  Foarte intersant acest articol, as vrea sa va rog daca se poate sa imi trimite ti va rog articolele stiintifice care au stat la baza.as vrea sa studiez si eu credintele rationale si irationale la pacientii cu cancer la un proiect de cercetare.

  Va multumesc anticipat!

 8. anka spune:

  Mi-a placut, o tema rar intalnita si pe cat de interesanta pe atat de dificila de tratat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: