Acasă » articole » Depresiile postnatale

Depresiile postnatale

Reclame

Este de înţeles că, pentru orice femeie, aducerea unui copil pe lume constituie un eveniment cu totul special. Se vorbeşte frecvent mai ales despre bucuria pe care o femeie o trăieşte în această situaţie.

Totodată, experienţa arată că anticiparea intrării într-un nou rol individual, familial şi social poate fi destul de dificilă pentru numeroase femei. Aşadar, bucuriei fireşti generate de această reuşită – de natură să pună femeia, mai ales când se află la prima naştere, în prim-planul vieţii de familie, alături de „puiul” său – i se pot asocia o mulţime de alte emoţii şi sentimente. Uneori, pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă, umbrind această bucurie sau chiar anulând-o! Poate fi vorba, astfel, despre stări de tristeţe aproape de neînţeles, despre melancolie, chiar despre nefericire. Copilul vine pe lume cu semnificaţia de a constitui un mare câştig, dar, totodată, el poate conferi mamei şi alte înţelesuri despre etapa în care se află. Fie în relaţie cu trecerea într-o altă vârstă socială, fie în legătură cu pierderea unor libertăţi, fie în relaţie cu responsabilităţile cu care este în mod obligatoriu însărcinată.

În ultimele decenii s-au realizat numeroase studii despre această situaţie. De la caz la caz, ele indică, în fond, că marea majoritate a femeilor se confruntă, după naştere, cu astfel de trăiri. Uneori ele sunt cuprinse în sfera trăsăturilor clinice ale depresiilor postnatale. Alteori, când este vorba despre forme uşoare – fără să însemne însă că trăirile la care ne referim ar fi superficiale! –, se consideră că aparţin unui cadru general de normalitate.

Se vorbeşte curent despre „depresie postpartum” sau „depresie postnatală” deşi, în realitate, specialistul are de-a face cu o varietate de depresii. Diferenţele sunt date atât de perioadele în care survin, durata lor, cât, mai ales, de conţinutul lor. De regulă, în literatura de specialitate, se au în vedere aşa-numitul episod depresiv ce poate apărea imediat după naştere (numit şi „baby blue”), apoi depresia postpartum, iar în cele din urmă psihoza postpartum. Aceasta este, de altfel, o tulburare psihică destul de rară.

Reclame

Pagini: 1 2 3


2 comentarii

  1. Hash Ghe spune:

    Felicitari pentru articol!

  2. Depresiile postpartum sunt destul de frecvente, ca depresiile in general, mai ales in situatia asta deoarece stilul de viata se schimba fundamental si se face o reevaluare a lumii si a vietii. Plus ca activitatea este restransa in mod dramatic dupa nastere, la persoanele care erau inainte foarte active.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: